Friday, August 7, 2015

Asah Minda Anak Jadi Kreatif

Pada minggu yang lalu saya berkesempatan menghadiri kursus Skil Pemikiran Minda Kreatif. Modul kursus yang dijalankan adalah sempoi dan santai. Penceramah yang bagus. Paling penting selama 2 hari berkursus langsung tidak mengantuk. Penceramah amat bijak menyusun dan kelolakan setiap aktiviti membuatkan kami sentiasa fokus dan 'participate' pada setiap aktiviti dan gerak kerja berkumpulan yang di arahkan.

Terlalu banyak jika ingin dikongsikan, tetapi pada kali ini saya cuma untuk mencetus minda kita pengenalan kepada pemikiran kreatif.

Pemikiran kreatif amat berbeza dengan pemikiran kritikal. Ianya banyak bersangkut paut dengan 'berfikir di luar kotak'. [ Nota : saya pernah menulis tentang ini pada tahun 2011. Anda boleh melihat di archive]


Baiklah.
Latihan yang pertama !
Jika kita ingin menguji pemikiran anak kita kreatif atau kritikal, anda boleh bertanya soalan ini :


" Selepas nombor 5, apa nombornya ?

" 1 campur 1 berapa ?Atau apa yang anda lihat pada gambar-gambar ini?

Jika jawapan anak2 kita adalalah 6, maksudnya dia ialah pemikir kritikal kerana menjawab mengikut 'pattern'.

Jawapan bagi seorang pemikir kreatif adalah sebarang nombor selepas 5, contohnya 10, 20, 222 dan sebagainya.

Untuk soalan 1 + 1, jika jawapan 2 adalah terlalu tipikal. Tetapi jika jawapan selain itu adalah lebih baik. Abaikan dulu kewarasan atau boleh di terima akal atau tidak jawapan tersebut kerana latihan ini adalah untuk merangsang otak berfikir secara kreatif. Mungkin contoh jawapannya adalah 3. Bapa berkahwin dengan ibu dan mendapat anak.


Jawapan bagi setiap gambar adalah seperti berikut :
Dan


Like kami di FB :
https://www.facebook.com/superdupermindaSemoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada semua.
No comments: